Acompanyament a les dones migrants en el seu procés d’integració en la societat d’acollida

Acompanyament a les dones migrants en el seu procés d’integració en la societat d’acollida

Beneficiari: Associació Intercultural Diàlegs de Dona
Ubicació: Espanya, Europa
Període de la subvenció: 2023 – 2025
Tipus de subvenció: suport al programa durant dos anys,
Delegació a Catalunya
Lloc web: dialegsdona.org

Delegació
a Catalunya

Back

L’Associació Intercultural Diàlegs de Dona va ser fundada el 2013 per Fatima Ahmed i Mercè Amor, que ja comptaven amb dècades d’experiència professional amb els drets de les dones i les persones immigrants. L’objectiu de l’associació és abordar el creixent nombre de dones immigrants provinents de països de fora de la UE que s’estableixen a la ciutat de Barcelona, en particular al barri del Raval. L’objectiu principal del projecte és promoure activament la integració i socialització de les dones immigrants que viuen al barri del Raval, lluitar contra la feminització de la pobresa i garantir la protecció del dret fonamental de les dones a l’educació.

La comunicació és fonamental per trencar barreres. És possible millorar l’aïllament d’aquestes dones immigrants donant-los les eines necessàries per comunicar-se. Diàlegs de Dona treballa per posar en contacte les veïnes de la comunitat fomentant el respecte per les diferències que hi ha entre elles i les que es troben al seu país d’acollida. Això inclou aprendre la llengua del país d’acollida, així com conèixer la nova societat i entendre com funciona. Des de la seva creació el 2013, Diàlegs de Dona ha treballat en la cura de dones migrants provinents de països de fora de la UE que no utilitzen l’alfabet llatí. Són principalment de països asiàtics i del món àrab. La majoria d’aquestes dones han arribat a través de la reagrupació familiar, i un petit percentatge són demandants d’asil. Solen viure en situacions precàries i pateixen risc d’exclusió social. El projecte pretén posar fi a aquest aïllament fent que les dones siguin conscients de com funciona la nova societat i dels seus drets com a residents, i les ajuda a descobrir el seu potencial i a fomentar la confiança en sí mateixes per tal de promoure la seva independència personal.

L’associació ha guanyat la confiança dels grups d’immigrants tradicionals i de difícil accés, principalment d’origen musulmà. Aquesta confiança ha permès a l’associació rebre un gran nombre de dones del Pakistan, Bangladesh, l’Índia, el Marroc i Síria. El programa de benvinguda ha augmentat any rere any: durant el curs 2013-2014, l’associació tenia 124 estudiants; el 2014-2015, 154; el 2015-2016, 212; i el 2016-2017, 220; la capacitat màxima en aquell moment. Des del curs 2017-2018 fins a final del 2020, el nombre de dones participants havia superat les 250. L’increment de 220 a 250 va ser possible gràcies a la Nando and Elsa Peretti Foundation - Delegació a Catalunya, que des de 2015 dona suport a l’associació, la qual cosa ha permès augmentar el nombre de places disponibles a 30 dones amb nens menors de 3 anys. Després de la pandèmia, les llistes d’espera han augmentat considerablement, per la qual cosa l’Ajuntament de Barcelona, va permetre a l’associació ocupar un espai buit addicional a l’edifici on es troba, i com a resultat, el nombre de beneficiàries ha augmentat considerablement, fins a més de 400 dones.

El 2023 la NaEPF va renovar el seu suport a les activitats de Diàlegs de Dona que lluiten contra el racisme, la islamofòbia i la guetització. La tasca de Diàlegs de Dona vol ser un petit exemple que les coses es poden fer de manera diferent. Facilita la creació de ponts a través del diàleg i se centra especialment en fomentar la comunicació entre veïnes, amb la finalitat de posar fi a l’aïllament de les dones immigrants i crear vincles de solidaritat amb les dones locals. La recepció i socialització de les dones immigrants és, a mitjà i llarg termini, un compromís amb el futur. Són majoritàriament dones joves, moltes de les quals tindran fills que creixeran a la nova societat que han decidit convertir en casa seva. Altres objectius d’aquest projecte són sensibilitzar i promoure un model de consum responsable i sostenible, així com donar suport a la comunicació entre les residents que comparteixen un territori comú però que tenen diferents cultures, costums i creences. Es tracta d’activitats que permeten a les dones migrants i les locals trobar-se i facilitar la transició d’una actitud de “tolerància cap a noves residents”, cap a “la plena acceptació de les immigrants com a iguals”.

“Crec que hem de corregir les desigualtats, perquè un món que toleri les desigualtats basades en el gènere, el color de la pell, l’orientació sexual, la religió, l’estatus social, etc. és un món que sempre estarà en conflicte”

Elsa Peretti Gazzetta di Parma, 2020