Acadèmia Elsa Peretti programa de treball amb suport per a persones amb discapacitat intel·lectual a  Barcelona

Acadèmia Elsa Peretti programa de treball amb suport per a persones amb discapacitat intel·lectual a Barcelona

Beneficiari: Fundació Privada Projecte Aura
Ubicació: Espanya, Europa
Període de la subvenció: 2023 – 2026
Tipus de subvenció: suport al programa durant tres anys,
Delegació a Catalunya
Lloc web: aurafundacio.org

Delegació
a Catalunya

Back

El Projecte Aura va néixer el 1989 amb l’objectiu de millorar les vides de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de la inclusió social i laboral. AURA es va crear per oferir una oportunitat diferent, una nova fórmula al camí de la “normalització” iniciat en la integració en les etapes escolars i coincidint amb la nova llei 13/1982, LISMI, que a l’article 37 establia que: “La finalitat primordial de la política d’ocupació de treballadors minusvàlids serà la seva integració en el sistema ordinari d’ocupació o, si això no pogués ser, la seva incorporació al sistema productiu mitjançant la fórmula especial d’ocupació protegida”. L’enfocament innovador d’AURA a l’hora de dur a terme aquesta tasca es basa en la metodologia “Treball amb Suport”, en la qual va ser pionera a Espanya i a Europa. Desenvolupada originàriament als Estats Units a la fi dels anys setanta amb el nom de “Supported Employment”, aquesta metodologia va ser revolucionària pel reconeixement dels drets i la millora de la qualitat de la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb aquesta metodologia, AURA obria a moltes persones la possibilitat de treballar en entorns professionals, oferint-los un suport personalitzat per garantir-ne l’èxit.

Les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament (DI) sovint requereixen tipus i nivells de suport diferents per participar plenament en la societat. Segons l’OMS, el 3 % de la població dels països desenvolupats té una discapacitat intel·lectual. A Espanya hi ha 230.000 persones amb discapacitat intel·lectual, de les quals aproximadament 50.000 tenen probabilitats de trobar una feina, 10.000 ja treballen en centres especials de treball, 5.000 han accedit a un lloc de treball estable i 35.000 estan desocupades, segons les dades d’AEDIS (Associació Empresarial per a la Discapacitat). A Catalunya, una de cada cent persones té una discapacitat intel·lectual. Hi ha més de 79.000 persones amb una discapacitat intel·lectual reconeguda, excloent-ne aquelles amb discapacitats intel·lectuals no diagnosticades o que no disposen d’un certificat de discapacitat. Malgrat l’adopció de la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat fa més de deu anys, la manca de recursos i formació i l’estigmatització social de les persones amb discapacitat intel·lectual dificulta la seva inclusió plena al món laboral, i sovint se’ls nega el dret a viure i treballar en les mateixes condicions que la resta.

“La discapacitat intel·lectual (DI) es caracteritza per unes limitacions significatives tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa segons s'expressa en habilitats adaptatives conceptuals, socials i pràctiques. Aquesta discapacitat s'origina durant el període de desenvolupament, que es defineix operativament com abans que l'individu arribi a l'edat de 22 anys”

Schalock, Luckasson, & Tassé 2021. Discapacitat intel·lectual: definició, diagnòstic, classificació i sistemes de suport. Traducció de Dincat Federació de l'original Intellectual disability: Definition, diagnosis, classification, and systems of support (12a edició). Washington, DC: American Association on Intellectual and Developmental Disabilities.

AURA està compromesa a ampliar les oportunitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i ajudar-les a créixer tant professionalment com personalment a través de tres eixos estratègics: millora de l’aprenentatge, transformació digital i recerca aplicada al laboratori d’integració laboral. La incorporació al món laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual té un paper fonamental en la seva capacitat per connectar amb els altres i assolir certa independència. Segons AURA, cal una formació prèvia adequada perquè les persones amb discapacitat intel·lectual s’integrin de forma reeixida en el sistema ordinari d’ocupació. Aquesta formació s’hauria de mantenir al llarg de les seves vides en funció de les seves necessitats. Malauradament, la formació adaptada a les necessitats específiques de les persones amb discapacitat intel·lectual és molt escassa. Per aquest motiu, AURA sempre s’ha dedicat a oferir serveis de formació amb contingut adaptat en l’aspecte cognitiu per a diverses competències, per tal de garantir una formació inclusiva i equitativa. La revolució tecnològica de les darreres dècades ha transformat el sistema educatiu en introduir noves estratègies d’aprenentatge i animar els educadors a deixar de banda els mètodes tradicionals i optar per noves alternatives pedagògiques. Els avenços tecnològics permeten una millor qualitat de vida i ofereixen oportunitats d’aprenentatge més diverses. A l’hora de treballar amb les persones amb discapacitat intel·lectual, la tecnologia pot ser una eina important per personalitzar i adaptar el contingut. Així, permet adaptar el treball segons les necessitats de cada estudiant i respectar el ritme de cada persona.

La creació de l’Acadèmia Elsa Peretti va permetre a AURA millorar la qualitat assistencial i la formació de les persones amb discapacitat intel·lectual. Amb el suport de la Nando and Elsa Peretti Foundation - Delegació a Catalunya, l’Acadèmia ha reforçat el seu lideratge dins de xarxes i aliances de l’àrea metropolitana de Barcelona, i s’ha convertit en una entitat líder en la promoció de noves metodologies i estratègies d’aprenentatge. S’ha posat un èmfasi especial en la tecnologia com a eina per reduir la bretxa existent per a les persones amb discapacitat quan treballen amb la resta en una societat molt digitalitzada. A més, el projecte pretén incorporar eines que fomentin les habilitats comunicatives de les persones amb discapacitat intel·lectual, com ara aplicacions amb pictogrames, magnificadors de pantalla, taulers de comunicació, teclats en pantalla, subtítols, accés a programes fàcils de llegir o sintetitzadors de veu. AURA també ha desenvolupat un seguit d’activitats artístiques en diverses disciplines (dansa, cant, lectura, teatre, dibuix, fotografia, etc.) amb l’objectiu de promoure l’expressió creativa i artística de les persones amb discapacitat intel·lectual. Això els permet desenvolupar les seves aptituds i capacitats, assumir nous reptes, augmentar la seva autoestima, millorar les seves habilitats comunicatives i potenciar la seva integració social.

L’Acadèmia Elsa Peretti té cinc objectius principals:

  1. Ser un centre de formació per a persones amb discapacitat intel·lectual a Barcelona i Catalunya, amb tecnologia adaptada a les seves necessitats.
  2. Proporcionar continuïtat al projecte de formació en línia per tal d’oferir formació de qualitat a les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya.
  3. Comunicar i posar en relleu aquest projecte per tal de convertir-se en un centre de referència en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual i el teixit empresarial.
  4. Establir noves aliances per tal de garantir la qualitat i la viabilitat del projecte, així com la seva continuïtat al llarg del temps.
  5. Obtenir l’aprovació d’un dels nostres cursos per part de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu a deu anys és oferir assistència directa a 350 persones més, que se sumarien a les 330 persones que ja gaudeixen del servei actualment. Això suposaria que 680 persones s’allotjarien a AURA i al Centre de Formació, des dels 17 anys fins al final de la seva vida independent.