“Fundació Güell – Nando and Elsa Peretti Foundation: Architecture Award” to promote the work of young architects in Catalonia
Beneficiari: Fundació Privada Güell
Ubicació: Espanya, Europa
Període de la subvenció: 2024 – 2026
Tipus de subvenció: suport al programa durant dos anys, Delegació a Catalunya, Promoció de les Arts i Cultura
Lloc web: https://fundacioguell.com/
Delegació
a Catalunya
La Fundació Güell és una institució sense ànim de lucre catalana fundada el 1957 per voluntat testamentària de Joan Antoni Güell i López, amb l’objectiu d’ajudar les noves generacions a obrir-se camí en el difícil món de l’art. Des que es va fundar i fins avui, la família Güell ha treballat amb dedicació per garantir que les bases establertes pel seu fundador Joan Antoni i López —un dels fills d’Eusebi Güell (patró de la Sagrada Família i d’Antoni Gaudí)— es mantinguin de manera que els joves artistes del territori català puguin trobar el suport institucional i financer necessari.
Any rere any, la Fundació atorga beques en els camps d’arts visuals i música a joves artistes nascuts o residents a Catalunya, València o les Illes Balears. Les beques s’atorguen anualment durant el quart trimestre de l’any, en un acte públic que se celebra a la Fundació Güell, on els becats presenten oralment els seus projectes i interpreten peces musicals. Des del 2023, amb el suport de la Fundació Nando i Elsa Peretti – Delegació a Catalunya (NaEPF) i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi també atorga el Premi d’Arquitectura Fundació Güell - Fundació Nando i Elsa Peretti, que s’ha ampliat per als anys 2024, 2025 i 2026. La finalitat d’aquest premi és donar a conèixer la bona arquitectura que es fa a Catalunya, València i les Illes Balears i donar suport als joves arquitectes del territori catalanoparlant que s’endinsen en el món professional. El premi pretén destacar la importància del diàleg entre arquitectes i clients, tant en projectes públics com privats, i per tant considerarà amb un interès especial les propostes que aprofitin els valors ecològics i socials dels llocs geogràfics i històrics on es troben, que demostrin la seva capacitat per utilitzar noves tecnologies i nous avenços científics i artístics, que obrin diàlegs entre la història social i cultural del passat i el present, o treballs amb interès especial per estar ubicats a Catalunya, València o les Illes Balears.
El jurat que ha avaluat els projectes de diferents escoles d’arquitectura catalanes està format per tres membres: Josep Montañola —president de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi—, Jordi Faulí —arquitecte director de la Sagrada Família— i Josep Montaner— doctor arquitecte catedràtic d’arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona—. La persona guanyadora s’endurà una beca de 4.000 €. A banda de l’ajuda econòmica, la Fundació Güell també donarà suport als tres finalistes publicant el seu treball. Per a les pròximes edicions del premi —2024, 2025 i 2026— la Fundació Güell espera rebre anualment més de 30 sol·licituds de beques provinents de 8 universitats.