" alt="Suport als programes de conservació mediambiental
de l’Institut Jane Goodall a Espanya i el Senegal"> La doctora Jane Goodall a la selva ©Reservats tots els drets JGI / Chase Pickering

Suport als programes de conservació mediambiental
de l’Institut Jane Goodall a Espanya i el Senegal

Beneficiari: Institut Jane Goodall Espanya
Ubicació: Espanya, Europa – Senegal, Àfrica
Període de la subvenció: 2025-2026
Tipus de subvenció: suport als programes durant dos anys
Delegació a Catalunya, Protecció del Medi Ambient i la Biodiversitat
Lloc web: janegoodall.es

Delegació
a Catalunya

Back

L’Institut Jane Goodall (JGI) és una organització mundial dedicada a la conservació de la fauna i el medi ambient, fundada el 1977 per la cèlebre etòloga i activista britànica Jane Goodall. L’Institut Jane Goodall Espanya es va crear oficialment el 2007 com a associació sense ànim de lucre i és una de les 27 seus independents que formen la xarxa JGI Global. L’institut se centra a fomentar el coneixement i la protecció dels grans simis i els seus hàbitats i pretén inspirar accions positives per a la conservació amb programes de conservació comunitaris, campanyes de sensibilització de la ciutadania i recerca. Una part important de la missió del JGI és capacitar les persones i les comunitats per conservar el medi natural que tots compartim. Per això, els objectius de la seva missió se centren en la conservació i la recerca no invasiva dels ximpanzés i altres primats, el desenvolupament sostenible, la reforestació, l’educació mediambiental i la sensibilització de la ciutadania, a més de la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.

Els resultats de l’ampli treball de camp de la doctora Goodall van revolucionar la comunitat científica. El seu extens treball de recerca va començar el 1960 i els investigadors de l’Institut Jane Goodall l’han continuat fins avui, cosa que l’ha convertit en un dels estudis de camp d’animals salvatges més longeus. El seu treball ha estat essencial no només per generar i difondre coneixements sobre els ximpanzés i altres espècies, sinó també per inspirar empatia i enfortir la protecció d’aquests animals i els seus ecosistemes, a més de convidar-nos a reflexionar sobre la nostra espècie i impulsar un estil de vida més sostenible. Per tots els seus èxits, la doctora Goodall és considerada una de les científiques més influents del segle xx i una de les activistes mediambientals més importants del segle xxi.

Entre el 2002 i el 2012, la Fundació Nando i Elsa Peretti (NaEPF) va col·laborar amb l’Institut Jane Goodall Itàlia i va finançar la llar infantil Sanganiwa a Tanzània i el Centre de Rehabilitació de Ximpanzés de Tchimpounga al Congo, el refugi per a ximpanzés més gran d’Àfrica. El 2025, basant-se en aquesta llarga relació i el compromís compartit amb una relació harmoniosa entre l’ésser humà, els animals i el medi ambient, la NaEPF renova la seva col·laboració estratègica amb l’Institut Jane Goodall finançant dues iniciatives dirigides per l’Institut Jane Goodall Espanya: el programa Roots & Shoots (Arrels i Brots) a Espanya i el projecte Seeds of Hope (Llavors d’Esperança) al Senegal.

“Tenim l'opció d'aprofitar el regal de la vida per fer que el món sigui un lloc millor”

Dra. Jane Goodall
Roots & Shoots: esperança en acció, Espanya

El 1991 la doctora Jane Goodall va crear el programa formatiu Roots & Shoots per animar els joves d’arreu del món a emprendre projectes que fomentin el respecte i l’empatia per tots els éssers vius, propiciar l’harmonia entre cultures i creences i moure les persones a actuar per fer que el món sigui un lloc millor. Avui el programa té presència a més de setanta països, inclosa Espanya, on té més d’11.000 membres molt compromesos i actius repartits per tot el territori.

Segons el Ministeri de Medi Ambient, Espanya compta amb la varietat d’espècies més gran d’Europa, ocupa el primer lloc en espècies de mamífers i rèptils i acull més del 80 % de totes les espècies de plantes silvestres d’Europa. Tanmateix, Espanya, i en especial Catalunya, té al davant importants reptes ambientals, accentuats pel canvi climàtic. Aquests reptes són alhora amenaces i oportunitats per a les iniciatives de conservació i sostenibilitat. La regió està experimentant una greu situació de sequera, que deriva en l’escassetat d’aigua que afecta tant les poblacions urbanes com les activitats agrícoles. La tasca de l’Institut Jane Goodall Espanya està molt en consonància amb les necessitats de la regió i se centra en la conservació, l’educació i el desenvolupament comunitari sostenible. Amb iniciatives com el programa Roots & Shoots, l’institut empeny els joves a tenir un paper actiu en la gestió mediambiental i impulsa una cultura de la sostenibilitat per fer front als problemes mediambientals presents i futurs.

El programa Roots & Shoots s’adreça a persones de totes les edats i ofereix recursos i oportunitats d’acció a tots els membres de la comunitat, amb especial atenció als joves i els infants, les famílies, el personal docent, els estudiants universitaris i les associacions. En els propers dos anys (2025-2026), el programa fomentarà el respecte i la cura dels espais naturals i la biodiversitat amb 400 tallers formatius a les escoles, l’organització de deu accions de mobilització ciutadana i el llançament de diverses campanyes de sensibilització mediambiental. L’objectiu d’aquestes iniciatives és inspirar les persones perquè facin canvis d’estil de vida que contribueixin a un planeta més sa i sostenible. El programa, tot impulsant l’harmonia amb la natura, pretén crear un món millor per a les generacions presents i futures i garantir un futur més sostenible per a tots els éssers vius.

Seeds of Hope, regió de Kédougou, Senegal

L’Institut Jane Goodall Espanya participa activament en el desenvolupament de la conservació i la comunitat al Senegal, especialment a la remota regió de Kédougou, al sud-est del país. Aquesta zona és un dels últims hàbitats del ximpanzé occidental, espècie en perill crític d’extinció, cada cop més amenaçada per la desforestació i la degradació de l’hàbitat provocada per l’activitat humana i el canvi climàtic. En un context de pobresa crònica, pràctiques insostenibles i recursos o alternatives limitats, la regió experimenta una pèrdua de 40.000 hectàrees de bosc cada any. En els darrers 24 anys, el 80 % de la població de ximpanzés occidentals ha desaparegut; al Senegal en queden uns 500 exemplars, confinats a la regió de Kédougou i algunes parts de la veïna Tambacounda. La tasca de l’institut se centra en la Reserva Natural Comunitària de Dindéfélo i les poblacions adjacents, on desplega uns quants programes dirigits a la conservació dels ximpanzés i els seus hàbitats vitals.

Des del 2009, l’Institut Jane Goodall Espanya ha dut a terme activitats de recerca i conservació al Senegal que inclouen la recerca no invasiva dels ximpanzés i altres primats, el desenvolupament sostenible, la reforestació, l’educació mediambiental, les campanyes de sensibilització de la ciutadania i la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic. El projecte Seeds of Hope, de dos anys de durada i amb el finançament de la Fundació Nando i Elsa Peretti, pretén fer front als problemes mediambientals de la regió ampliant i consolidant les iniciatives d’èxit que l’institut ja ha provat. Aquestes iniciatives van des de la reforestació dels passos de ximpanzés fins a la reposició de fusta a les zones de seguretat, passant per la creació de tallafocs i tanques vives, el desenvolupament de fogons energèticament eficients per a les llars, la promoció de la sobirania alimentària amb accent en la igualtat de gènere i l’organització de tallers d’educació mediambiental Roots & Shoots per als joves. A més, el projecte facilitarà sessions de conscienciació amb debats comunitaris i projeccions de pel·lícules, que implicaran més la població més extensa en les tasques per a la conservació mediambiental.

R&S Senegal ©Reservats tots els drets JGI / Elena Serra