Support to Teatre Akadèmia ©All rights reserved Felipe Mena

Support to Teatre Akadèmia

Beneficiari: Associació Teatre Civil Akadèmia
Ubicació: Espanya, Europa
Període de la subvenció: 2023 – 2024
Tipus de subvenció: suport al programa durant un any,
Delegació a Catalunya
Lloc web: teatreakademia.cat

Delegació
a Catalunya

Back

El Teatre Akadèmia, una iniciativa cultural de referència que va posar en marxa el 2007 la visionària Elsa Peretti, ha estat a l’avantguarda de l’escena teatral barcelonina des que es va inaugurar. Amb el suport des de 2015 de la Nando and Elsa Peretti Foundation - Delegació a Catalunya, aquest projecte va fer realitat el somni d’Elsa Peretti: crear un refugi a Barcelona on els artistes puguin expressar-se lliurement com a “artesans de l’art”, al mateix temps que reflecteixen els canvis socials.

Gestionat inicialment per Eix49 SL sota la direcció artística de Mercè Managuerra, el Teatre Akadèmia va ser un centre dinàmic per a una varietat d’activitats, incloent cursos de formació, exposicions, tallers teatrals, espectacles infantils, i actuacions de diverses companyies externes. Una important reforma el 2010 el va transformar en un teatre permanent, que es va inaugurar el 2012 amb una cèlebre versió en català d’Electra de Sòfocles. L’Associació Civil Teatre Akadèmia es va constituir al desembre de 2015, agafant el relleu de la direcció i direcció artística amb el suport de la Nando and Elsa Peretti Foundation - Delegació a Catalunya. La temporada 2017-2018 va marcar un important punt d’inflexió per al Teatre Akadèmia, amb el nomenament de Guido Torlonia com a nou director artístic, que lideraria un nou equip de joves professionals de la indústria de l’entreteniment.

A instàncies d’Elsa Peretti, des de l’inici de la temporada 2020-2021, i enmig de la pandèmia de la COVID-19, el Teatre Akadèmia es va embarcar en una nova fase de canvi: una renovació estructural i tecnològica de les seves instal·lacions. Aquest compromís va suposar un canvi cap a una nova línia artística, més innovadora, amb l’objectiu de crear un teatre digital innovador i audaç que ens acosti a les noves tecnologies, a l’experimentació i, sobretot, a una manera més interactiva d’experimentar el teatre. Aquesta revisió total de la infraestructura i dels equips tècnics, refinada i completada durant la temporada 2021-2022, també va tenir un impacte en la selecció de programació i, en conseqüència, en la visió artística del teatre. El projecte arquitectònic va ser encomanat a Jean-Pierre Carniaux, i l’escultor Pere Casanovas va dissenyar una plataforma semicircular que potencia l’espai escènic i permet un aforament més gran de fins a cent butaques. El projecte de renovació no només va augmentar el nombre de butaques, sinó que també va crear un espai on un nou equipament tècnic multimèdia permetria a artistes i companyies presentar propostes escèniques innovadores. Aquest renaixement conceptual ha posicionat el Teatre Akadèmia com un referent teatral i artístic clau a Barcelona, un espai on mesclar imatges, sons, llum, acció, narrativa, i interpretació en un enfocament postmodern de la dramatúrgia escènica.

“Tot parlant amb Moreno Bernardi vaig descobrir fins a quin punt la tecnologia ha arribat a les arts escèniques. Tècnicament, ara tenim mitjans que no teníem abans i que són absolutament extraordinaris. Això m’ha portat a qüestionar-me el concepte d’imatge en el teatre en plena era digital. No es tracta de voler ensenyar les coses tal com són, sinó més aviat d’evocar-les i provocar-les, de manera que siguin els mateixos espectadors els que comencin a jugar amb la seva imaginació. Vaig demanar a la meva fundació que donés suport a aquest projecte. No només en termes econòmics, sinó també amb un estudi actiu destinat a crear nous horitzons que converteixin el Teatre Akadèmia en una novetat adaptada a la ciutat de Barcelona”

Elsa Peretti El Punt Avui, novembre de 2020.

Avui, el Teatre Akadèmia se situa com un centre de producció i escenografia teatral que personifica la nova creativitat i advoca pel paper innovador de les tecnologies digitals en les arts escèniques. La relació harmoniosa entre el seu concepte arquitectònic i les eines tecnològiques que s’hi utilitzen facilita un intercanvi entre múltiples realitats, que provoca una reflexió sobre el paper de la societat en l’era digital. En la seva programació artística, l’equip del teatre selecciona projectes que s’adeqüen amb la seva visió, preparats per mostrar les obres més originals i desafiants per al gaudi del públic, on els espectadors poden trobar contingut universal que sigui una mostra del nostre temps. El Teatre Akadèmia també fomenta projectes artístics complementaris, amb l’objectiu de promoure les noves tecnologies aplicades a les arts escèniques i investigar la seva relació inclusiva i diversa amb les paraules, el cos, el gest, la música i el moviment.

A més d’acollir actuacions que tenen com a objectiu estimular la imaginació dels infants, joves i adults i apropar-los al teatre, l’espai també és un centre de formació per a actors professionals, que compta amb professors internacionals. Cada classe es converteix en un punt de trobada per a la reflexió i el debat, on la interacció i la diversitat d’opinions ajuden a enriquir i enfortir el programa.

  • ©All rights reserved Felipe Mena
  • ©All rights reserved Felipe Mena
  • ©All rights reserved Felipe Mena

“Què és el teatre, si no una experimentació contínua?”

Elsa Peretti